BABÜR DEVLETİ:
Timur Devletinin parçalanmasıyla yerine: Türkistan’da Şeybaniler, İran’da Safeviler ve Hindistan’da Delhi Türk Sultanlığı kurulmuştur. Delhi Türk Sultanlığının yıkılmasıyla Timur hanedanı soyundan gelen Babür tarafından , bugünkü Afganistan,Pakistan ve Hindistan yöresinde Agra başkent olmak üzere Babür devleti kurulmuştur.(1526) Babür zamanında Kuzey Hindistanın fethi tamamlanmıştır.
Hümayun dönemi: Gücerat hükümdarlığı yenilerek toprakları ele geçirildi.
Ekber Dönemi: Ganj, Kabil,Keşmir yöreleri ele geçirildi.
Cihangir Dönemi: İngilizler Hindistan ticaretine el atmaya başladılar.
Şah Cihan Dönemi: Devletin en güçlü dönemidir. Tibetliler yenilgiye uğratılmış ve Tac Mahal bu dönemde yapılmıştır.
l. Alemgir Dönemi: Hollandalılar da ticari ayrıcalıklar elde etti.
Babür Devleti 17 ,yüzyıla kadar devam etti. 1858 yılında Hindistan da egemenlik kuran İngilizler Babür Devletine son verdi.
Babür Devletinin Önemi;
Hindistan’a hakim olarak ülkede birliği sağlamışlardır.
Hindistan’da kurulan 3. Türk Devletidir.
Hindistan’da İslamiyetin gelişip kökleşmesinde önemli rol oynamışlardır.
Babür Devleti on altı büyük Türk Devleti arasına girmektedir.
Kültür ve Uygarlık :
Hükümdarlar padişah veya Şah ünvanlarını kullanmışlardır. Hükümdardan sonra en yetkili kişiler, Vekil-i Mutlak idi.Yönetim Divan-ı Ala tarafından yapılır ve Vezir başkanlık ederdi.
Ülke Yönetim bakımından, Vilayet’e ( Şube), Kazalara (Serkar), Kasabalara (Pergene) ayrılmıştır.
Ordunun büyük bir kısmı, Tuyul(İkta) askerleri ve Hassa Askerlerinden oluşurdu.
Topraklar yönetim olarak; Halise:Hükümdar ailesine verilen topraklar. Tuyul: Asker ve memurlara verilen topraklar ve Suyurgal: İlimle uğraşanlar ve Yoksullara verilen topraklardır.
Devletin din işlerine Sadr denilen din adamları bakardı.
Dil olarak Çağatay lehçesi kullanılmıştır. En önemli edebi eser Babür tarafından yazılan Babürnamedir.
Tarımsal üretim ve ticarete önem verilmiştir.
En önemli mimari eser Taç Mahal türbesidir.